Uwielbiam proste przepisy. Zrobienie ciasta w 20 minut? To możliwe. Mniej więcej tyle właśnie trwa zrobienie tiramisu według poniższego przepisu.
20 min
Składniki:
250 g serka mascaropne
400 g śmietany 30%
300 g podłużnych biszkoptów
50 g cukru pudru
1 filiżanka kawy espresso
ok. 50 g likieru kawowego
4 łyżki kakao
Tiramisu ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W salaterce ubić śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
2.Biszkopty nasączyć kawą z dodatkiem likieru.
3.W podłużnym naczyniu (blaszka keksówka czy jakaś szklana forma) ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, położyć warstwę kremu, posypać odrobiną kakao, następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu.
4.Pozostałe biszkopty rozkruszyć i wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać obficie pozostałą częścią kakao.
5.Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
Komentarze