Tiramisu z truskawkami

4.5 (183 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Lżejsza wersja klasycznego włoskiego deseru.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 250 g mascarpone
    200 g śmietanki kremówki 30 lub 36 %
    3 łyżki cukru pudru
    ok. 20 szt. podłużnych biszkoptów
    ok. 30 ml brandy lub whisky (lub innego alkoholu)
    300 g truskawek
    50 g migdałów w płatkach
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Tiramisu z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tiramisu truskawkowe, owoc_ma_moc 1. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek.
    Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodajemy powoli mascarpone. W alkoholu moczymy przez chwilę ciastka i układamy je na dnie podłużnego naczynia. Część truskawek kroimy na pół i układamy w naczyniu przekrojoną częścią do zewnątrz. Na biszkoptach wykładamy większą część kremu z mascarpone, a na kremie jeszcze jedną warstwę biszkoptów namoczonych w alkoholu. Całość pokrywamy pozostałą częścią kremu. Na wierzchu układamy truskawki (pokrojone lub w całości).
  • tiramisu z truskawkami 2. Płatki migdałów prażymy przez chwilkę na rozgrzanej patelni i kiedy wystygną, posypujemy nimi deser.
    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można ozdobić listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować