Tiramisu z karmelizowanymi owocami leśnymi to idealny deser na romantyczną kolację tylko We-dwoje,takie połączenie sprawia że deser jest bardzo wyróżniający się i zachwycający.
45 min
Składniki:
Paczka podłużnych biszkoptów
8 łyżek kawy espresso
2 jaja
120 g cukru kryształu
likier (ja dodałam truskawkowego)
500 g serka mascarpone
Tiramisu skąpane karmelizowanymi owocami lasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce dokładnie myjemy i osuszamy,
wsypujemy na patelnię,lekko podsmażamy,gdy zacznie puszczać z nich sok dodajemy
cukier , i łyżkę miodu ,gdy konsystencja
zacznie się robić gęsta zestawiamy z ognia do ostygnięcia.
Wodę zagotować,przelać do miski rozpuścić w niej kawę espresso.
Białka roztrzepać na sztywno,do osobnej miski wrzucamy żółtka ucieramy z 80 g cukru,następnie
dodajemy serek mascaropne do żółtek oraz ubite białka,dokładnie łączymy składniki.
Ostudzoną kawą dokładnie nasączamy biszkopty,rozkładamy w naczyniu,następnie wykładamy na nie
pierwszą warstwę mascarpone,karmelizowane owoce,odrobina likieru,znowu nasączone biszkopty,następną warstwę
mascarpone,karmelizowane owoce, odrobina likieru,ostatnia warstwa mascarpone,na wierzch przesiane przez sitko kakao.Przybieramy rurkami waflowymi.
Odstawiamy na ok 1 godzinę,tak aby deser dobrze ostygł.
Komentarze