Tiramisu owocowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Po spróbowaniu tego deseru moja przyjaciółka powiedziała, że to „niebo w gębie”.

Składniki:

  • ● 1/2 op. biszkoptów
    ● 100 ml naparu mocnej kawy
    ● 300 ml śmietany 30-proc.
    ● 30 ml aromatycznego alkoholu (amaretto, rum, wiśniówka)
    ● 1/2 op. cukru waniliowego
    ● 5 dag serka mascarpone
    ● 20 dag owoców (truskawki, kiwi, mandarynki, brzoskwinie)
    ● cukier do smaku
    ● czekolada do dekoracji

Tiramisu owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty zanurzamy w kawie wymieszanej z alkoholem i układamy w szklanych pucharkach.
  • 2. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno. Połowę odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy z serkiem mascarpone i wykładamy na biszkopty.
  • 3. Owoce myjemy i dokładnie osączamy. Miksujemy z cukrem i wlewamy do pucharków.
  • 4. Deser dekorujemy resztą bitej śmietany i posypujemy startą na tarce o małych oczkach czekoladą. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Komentarze

Podobne przepisy