Tiramisu inaczej

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten przepis wymyśliłam razem z córką .

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki do masy nr.1 :
    0.5 kg serka Mascarpone
    5 żółtek
    5 czubatych łyżek cukru pudru

    Składniki do masy nr.2 :
    Śmietana kremówka 36%
    3 łyżki cukru pudru
    Tabliczka czekolady

    Składniki do nasączania:
    200 ml kawy rozpuszczalnej
    100 ml rumu lub koniaku

    Ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    40 dag herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto - ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy obydwie mąki wymieszane i przesiane z pioszkiem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, pieczemy ok. 30 min. Podczas pieczenia przygotowujemy masę nr. 1, ucieramy żółtka z cukrem pudrem do momentu aż cukier się rozpuści a żółtka zbieleją tworząc puszysta masę, (można mikserem) łączymy z serkiem Mascarpone. Do schłodzonej kawy dolewamy alkohol. Przygotowany biszkopt oraz herbatniki nasączamy kawą z alkoholem, następnie nakładamy przygotowaną masę. Powtarzamy tą czynność tworząc trzy warstwy herbatników i trzy warstwy masy Mascarpone. Rozpuszczamy czekoladę w dwóch łyżkach mleka, śmietanę ubijamy z cukrem pudrem następnie łączymy z czekoladą. Masę tę układamy na ostatniej warstwie herbatników i posypujemy startą czekoladą lub kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować