Tiramisu biszkoptowo-bezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić i ubić na pianę. Pod koniec dodać cukier, potem żółtka i wmieszaną i przesianą mąkę oraz kakao. Piec 40 minut w 175 stopniach.
2.Beza:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy 1/3 cukru i ubijamy do sztywności, następnie dodajemy resztę cukru i dalej ubijamy aż piana będzie sztywna. Na koniec dodajemy skrobię i ocet i znowu ubijamy do sztywności. Piana musi dać się kroić nożem i być błyszcząca.
Ubitą pianę dzielimy na dwie części i wykładamy na blachę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i wstawiamy bezy po czym zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy bezy przez 1,5 h.
3.Krem:
Kawę rozpuścić w łyżce wrzątku i wystudzić. Mascarpone ubić krótko na średnich obrotach następnie dodać śmietanę i wystudzoną kawę. Ubijać na średnich obrotach, aż masa zgęstnieje. Uważać, aby nie przebić masy.
4.Biszkopt przekroić na pół nasączyć kawą i posmarować dżemem malinowym następnie posmarować masą z mascarpone i położyć bezę, na to krem drugi biszkopt nasączony i posmarowany malinami, krem, beza. Wierzch można posypać kakao lub startą gorzką czekoladą.
Porady
Dżem malinowy możemy pominąć lub zastąpić go innym np. z czarnych porzeczek
Komentarze