Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo smaczny deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka mascarpone.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • mascarpone ser 500g
    żółtka jaj kurzych 4 szt.
    biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.
    śmietana 30 lub 36% 330 ml
    cukier puder 4 łyżki
    kakao 3 łyżki
    woda 2 szklanki
    kawa naturalna rozpuszczalna 6 łyżeczek
    Amaretto 50 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzamy kawę w 1 szklance wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Miksujemy 4 żółtka z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę, Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serki Mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanych żółtek i serków i wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy i odstawiamy. W przygotowanym, najlepiej w prostokątnym naczyniu układamy umaczane w kawie biszkopty na które nakładamy połowę masy. Całą powierzchnię posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie i rozkładamy pozostałą masę i posypujemy kakao. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować