Tiramisu

0 (0 ocen)

Do tego ciasta używam mojego "tajnego" składnika - nalewki kawowej. Częstowane osoby twierdziły, że lepszego ciasta nigdy nie jadły :)

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
    300 g śmietany 36%
    4 żółtka
    7 łyżek cukru
    filiżanka mocnej kawy - ostudzonej
    nalewka kawowa (lub likier amaretto) - 100 ml
    2 opakowania podłużnych biszkoptów
    kakao do posypania
    kawa do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu Kawy

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru.
  • 2. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Stopniowo dodajemy ser mascarpone i dalej miksujemy. Po wmieszaniu całego sera dodajemy nalewkę kawową. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką.
  • 3. W kawie delikatnie zanurzamy biszkopty i ciasno układamy w formie. Następnie delikatnie nasączamy je nalewką kawową i wykładamy połowę kremu. Wyrównujemy i obficie posypujemy kakao.
  • 4. Zanurzamy w kawie następną porcję biszkoptów i układamy kolejną warstwę. Tym razem biszkopty układamy w drugą stronę (jeśli poprzednie były kładzione wzdłuż foremki to teraz kładziemy w poprzek). Też nasączamy nalewką i wykładamy pozostałą część kremu.
  • 5. Wierzch wyrównujemy posypujemy obficie kakao i odrobiną kawy. Wstawiamy do lodówki na minimum 3h.

Porady

Tiramisu najlepiej wykonać wieczorem, tak aby przeleżakowało całą noc w lodówce - wtedy jest najsmaczniejsze. Nie warto kupować najtańszych biszkoptów - bardzo namiękają kawą i potem jest problem z krojeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować