Tiramisu

0 (0 ocen)

Tiramisu to tradycyjny Włoski deser. Składa się z obłędnie puszystego kremu warstw biszkoptów nasączonych mocnym ekspresso i posypanym ciemnym kakao. Czy wiecie, że tiramisu we Włoszech podaje się na drugie śniadanie? - Zwłaszcza w upalne dni.

Składniki:

  • - 400g podłużnych biszkoptów
    - 500g serka mascarpone, schłodzonego
    - 5 jajek
    - 1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
    - 1/2 szklanki cukru
    - 2/3 szklanki cukru pudru
    - gorzkie kakao
    - ew. 2 łyżeczki likieru amaretto
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu Krem

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zaparz kawę, w między czasie nam wystygnie.
  • 2. Teraz dokładniej umyj jajka i sparz gorącą wodą.
  • 3. Następnie oddziel żółtka od białek, gdy już to zrobiłeś do żółtek dodaj cukier puder i ucieraj na jednolity, jasny krem.
  • 4. Dodawaj w kilku turach mascarpone do naszego kremu z żółtek i cukru pudru miksując do połączenia. Jeżeli używasz likieru amaretto to dodaj go teraz do masy i zmiksuj, jeśli nie pomiń tą czynność.
  • 5. W drugim naczyniu ubij na sztywną pianę z białek wraz z zwykłym cukrem, następnie delikatniej wymieszaj z masą żółtkowo - serową.
  • 6. Gdy kawa jest już całkowicie wystudzona maczaj biszkopty z każdej strony po dosłownie kilka sekund i układaj w formie.
  • 7. Na warstwę z namoczonych biszkoptów połóż połowę kremu i posyp mocno kakao.
    Ułóż kolejną warstwę z namoczonych biszkoptów i na to znowu krem i wyrównaj.
  • 8. Teraz wstaw tiramisu do lodówki, najlepiej na całą noc by stężało.
    Przed podaniem posyp kakao.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować