Tiramisu

5 (199 ocen)

  • 4 godz.

Tiramisu to klasyczny deser wywodzący się z Włoch. Składa się z biszkoptów nasączonych kawą expresso oraz likierem Amaretto i przełożonych serkiem mascarpone z dodatkiem jajek i cukru.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
    3 duże jajka
    300 g biszkoptów Savoiardi
    3 łyżki cukru
    3/4 szkl. mocnej kawy
    50 ml likieru Amaretto
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Tiramisu

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy razem z cukrem na jednolity jasny krem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników.
  • 2. Białka ubijamy na gęstą pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
  • 3. Biszkopty układamy w dwóch rzędach w blaszce o wym. 25cm x 25 cm. Nasączamy je kawą wymieszaną z likierem.
  • 4. Na nasączone biszkopty wykładamy połowę kremy, wyrównujemy. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów i nasączamy je kawą.
  • 5. Na kolejną warstwę wykładamy pozostałą cześć kremy, wyrównujemy i odkładamy do schłodzenia na ok. 2-3 godz.
  • 6. Przed podaniem tiramisu posypujemy kakao lub wiórkami czekolady.

Porady

Krem do przełożenia biszkoptów możemy wykonać bez białek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować