Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 30 min

włoski deser, który się zadomowił u nas na dobre

  • 30 min

Składniki:

  • 5 jaj
    500 g mascarpone
    40 szt podłużnych biszkoptów (języczki)
    5 łyżek cukru
    400 ml mocnej kawy
    50 ml amaretto
    łyżka cukru pudru
    łyżka kakao

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Układać warstwy tiramisu zaczynając od zamoczenia biszkoptów w kawie 1. Zaparzyć kawę w ekspresie lub zrobić rozpuszczalną. Pozostawić do wystygnięcia. Żółtka jaj oddzielić od białek, wrzucić do miski i dodać cukier. Ubijać aż powstanie jasna, gęsta masa żółtkowa, następnie dodawać stopniowo mascarpone, dobrze wymieszać by nie było grudek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i dodać do masy delikatnie mieszając.
    Do zimnej kawy dodać amaretto i wymieszać. Układać warstwy tiramisu zaczynając od zamoczenia biszkoptów w kawie przez chwilkę, tak aby się nie rozpadły. Układać obok siebie w formie. Na warstwę biszkoptów wyłożyć połowę kremu, wyrównać i posypać kakao. Nałożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i ponownie resztę kremu. Wierzch wyrównać i oprószyć kakao. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy