Tiramisu

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

Wyśmienity i łatwy!

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    7 jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki tortowej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:
    1 kg sera homogenizowanego naturalnego -w wiadereczku
    1/2 szkl cukru pudru
    1 Śnieżkę
    2 łyżeczki żelatyny
    olejek rumowy
    DODATKOWO:
    Kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Tiramisu

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do piany żółtka i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę i piec 30 minut.
  • 2. KREM: Śnieżkę ubić w 3/4 szkl mleka.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody.Ser dobrze zmiksować z cukrem pudrem,,dodać olejek rumowy, ubitą śnieżkę i rozpuszczoną żelatynę. Po przestudzeniu biszkopta przeciąć go na pół. W 1/2 szkl letniej wody rozpuścić 1 łyżkę cukru i kilka kropel olejku rumowego-wymieszać.Połową nasączyć spód biszkoptu. Cały spód ciasta oprószyć kakao-przez sitko. Wyłożyć 2/3 kremu, ponownie oprószyć kakao. Położyć wierzch ciasta. Nasączyć tak samo jak spód i oprószyć kakao. Wyłożyć resztę kremu , wierzch ugładzić łyżką i również oprószyć kakao. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować