Tiramisu

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

Wyśmienity i łatwy!

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    7 jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki tortowej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:
    1 kg sera homogenizowanego naturalnego -w wiadereczku
    1/2 szkl cukru pudru
    1 Śnieżkę
    2 łyżeczki żelatyny
    olejek rumowy
    DODATKOWO:
    Kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Tiramisu

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do piany żółtka i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę i piec 30 minut.
  • 2. KREM: Śnieżkę ubić w 3/4 szkl mleka.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody.Ser dobrze zmiksować z cukrem pudrem,,dodać olejek rumowy, ubitą śnieżkę i rozpuszczoną żelatynę. Po przestudzeniu biszkopta przeciąć go na pół. W 1/2 szkl letniej wody rozpuścić 1 łyżkę cukru i kilka kropel olejku rumowego-wymieszać.Połową nasączyć spód biszkoptu. Cały spód ciasta oprószyć kakao-przez sitko. Wyłożyć 2/3 kremu, ponownie oprószyć kakao. Położyć wierzch ciasta. Nasączyć tak samo jak spód i oprószyć kakao. Wyłożyć resztę kremu , wierzch ugładzić łyżką i również oprószyć kakao. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować