TIRAMISU

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja wersja słynnego włoskiego deseru.Chyba wszystkim smakowało bo w mig zniknęło z talerza.

  • 60 min

Składniki:

  • - kubek śmietany kremówki ( 200 g )
    - 250 g serka mascarpone
    - 2- 3 łyżki cukru pudru
    - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    - 200 g podłużnych biszkoptów ( około 24 sztuki )
    - gorzka czekolada lub kakao

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuszczamy w gorącej ( nie wrzącej ) wodzie ( około 300 - 400 ml ).Mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem , dodajemy serek mascarpone, jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  • 3. W podłużnej formie wyłożonej folią aluminiową układamy biszkopty ( jeden obok drugiego ) nasączone esencją kawową.Następnie przykrywamy warstwą kremu.Ponownie nasączamy biszkopty i przekładamy warstwą kremu , aż do skończenia składników.
  • 4. Na wierzch ścieramy na tarce ( na małych oczkach ) gorzką czekoladę lub posypujemy kakao.
    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy