1.Żółtka ubić z cukrem i wanilią w żaroodpornej misce. Miskę umieścić nad rondlem z gotującą się wodą i ubijać, aż masa będzie jasna i gęsta, a na powierzchni pozostanie wyraźny ślad po trzepaczce. Zdjąć miskę z rondla, ostudzić masę, od czasu do czasu mieszając, żeby nie utworzył się kożuch. Do zimnej masy wmieszać mascarpone. W dużej misce ubić sztywną pianę z białek, a następnie ostrożnie zmieszać ją z masą. Zmieszać kawę i koniak lub whisky w miseczce, szybko zanurzyć w płynie ciastka, a następnie ułożyć je na talerzykach deserowych po trzy sztuki. Na biszkopty lub herbatniki nałożyć masę mascarpone ( w ten sposób ułożyć trzy warstwy ), a następnie wierzch posypać startą czekoladą. Przed podaniem schłodzić przez godzinę w lodówce.
Porady
Można nie używać spodu z biszkoptów lub herbatników i podawać krem Tiramisu zmieszany ze świeżymi, letnimi owocami.
Komentarze