Tiramisu

0 (0 ocen)

Włoskie tiramisu to jest po prostu pyszne.

Składniki:

  • 2 jajka
    2 żółtka
    7 łyżek cukru pudru
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    50dag sera mascarpone
    1 szklanka świeżo zaparzonej , mocnej czarnej kawy z ekspresu
    4 łyżki koniaku lub whisky
    Ok. 24 włoskich herbatników lub polskich biszkoptów
    4 łyżki startej czekolady.

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubić z cukrem i wanilią w żaroodpornej misce. Miskę umieścić nad rondlem z gotującą się wodą i ubijać, aż masa będzie jasna i gęsta, a na powierzchni pozostanie wyraźny ślad po trzepaczce. Zdjąć miskę z rondla, ostudzić masę, od czasu do czasu mieszając, żeby nie utworzył się kożuch. Do zimnej masy wmieszać mascarpone. W dużej misce ubić sztywną pianę z białek, a następnie ostrożnie zmieszać ją z masą. Zmieszać kawę i koniak lub whisky w miseczce, szybko zanurzyć w płynie ciastka, a następnie ułożyć je na talerzykach deserowych po trzy sztuki. Na biszkopty lub herbatniki nałożyć masę mascarpone ( w ten sposób ułożyć trzy warstwy ), a następnie wierzch posypać startą czekoladą. Przed podaniem schłodzić przez godzinę w lodówce.

Porady

Można nie używać spodu z biszkoptów lub herbatników i podawać krem Tiramisu zmieszany ze świeżymi, letnimi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy