Tilapia z sezamem i sosem śmietanowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z zawodu jestem ratownikiem medycznym. Relaksuję się, gotując. Uwielbiam ryby.

Składniki:

  • ● 4 filety z tilapii
    ● łyżka masła
    ● cebula
    ● łyżka mąki
    ● cytryna
    ● brokuł
    ● 3 łyżki oleju
    ● 2 szkl. mleka
    ● łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1/2 papryki
    ● jajko
    ● po kilka łyżek posiekanych natki pietruszki i szałwii
    ● 10 dag sezamu
    ● 2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tilapia z sezamem i sosem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: cebulę obieramy, siekamy
    i szklimy na roztopionym
    maśle. Energicznie mieszając,
    wsypujemy mąkę i powoli wlewamy
    mleko. Chwilę gotujemy
    na małym ogniu
  • 2. Paprykę kroimy w małą
    kostkę i dodajemy do sosu.
    Dusimy 10 minut. Mieszając,
    wsypujemy mieloną paprykę,
    szałwię i natkę pietruszki.
    Czosnek obieramy, przeciskamy
    przez praskę. Dodajemy
    do sosu. Wlewamy śmietanę,
    mieszamy. Chwilę gotujemy.
  • 3. Brokuł dzielimy na różyczki
    i gotujemy. Osączamy.
  • Tilapia z sezamem i sosem śmietanowym 4. Filety myjemy, osuszamy
    i kroimy w kawałki. Jajko rozkłócamy,
    zanurzamy rybę
    i obtaczamy w sezamie. Smażymy
    na rozgrzanym oleju.
    Osączamy. Dekorujemy brokułem
    i plasterkami cytryny.
    Podajemy z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować