Tilapia srebrna z kiełkami buraczka

0 (0 ocen)

Pyszna tilapia z naszej krajowej hodowli podana z cytryną i własnoręcznie wyhodowanymi kiełkami buraczka :)

Składniki:

  • 1 tilapia srebrna patroszona, ale ze łbem – u mnie waga 75 dag
    1 cytryna
    sól
    pieprz cytrynowy
    mąka pszenna do panierowania – ok. 2 łyżek
    olej do smażenia
    garść kiełków buraczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Tilapia srebrna z kiełkami buraczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oskrobana z łusek 1. Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam i osuszyłam. Z części otarłam skórkę i wymieszałam ją z mąką do panierowania.
    Tilapię oskrobałam z łusek, odcięłam łeb, dokładnie opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem.
  • Wycięte płaty 2. Wycięłam z niej dwa płaty mięsa – żeber nie usuwałam. Pozostałości ryby, tzn. łeb i kręgosłup z resztkami mięsa zamroziłam, aby przy okazji wykorzystać na wywar rybny.
  • Smażenie ryby 3. Cytrynę przekroiłam na pół, sokiem z połówki pozbawionej skórki polałam rybę. Płaty oprószyłam z obu stron solą i pieprzem cytrynowym, opanierowałam w mące wymieszanej ze skórką cytrynową i usmażyłam z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • Własnoręcznie wyhodowane kiełki buraczka 4. Rybę przełożyłam na talerze, przybrałam plastrami odkrojonymi z drugiej połówki cytryny i obsypałam kiełkami buraczka. Podałam z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kiełki Ryby Tilapia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować