Pyszna tilapia z naszej krajowej hodowli podana z cytryną i własnoręcznie wyhodowanymi kiełkami buraczka :)
Składniki:
1 tilapia srebrna patroszona, ale ze łbem – u mnie waga 75 dag
1 cytryna
sól
pieprz cytrynowy
mąka pszenna do panierowania – ok. 2 łyżek
olej do smażenia
garść kiełków buraczka
Tilapia srebrna z kiełkami buraczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam i osuszyłam. Z części otarłam skórkę i wymieszałam ją z mąką do panierowania.
Tilapię oskrobałam z łusek, odcięłam łeb, dokładnie opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem.
2.Wycięłam z niej dwa płaty mięsa – żeber nie usuwałam. Pozostałości ryby, tzn. łeb i kręgosłup z resztkami mięsa zamroziłam, aby przy okazji wykorzystać na wywar rybny.
3.Cytrynę przekroiłam na pół, sokiem z połówki pozbawionej skórki polałam rybę. Płaty oprószyłam z obu stron solą i pieprzem cytrynowym, opanierowałam w mące wymieszanej ze skórką cytrynową i usmażyłam z obu stron na rozgrzanym oleju.
4.Rybę przełożyłam na talerze, przybrałam plastrami odkrojonymi z drugiej połówki cytryny i obsypałam kiełkami buraczka. Podałam z ryżem.
Komentarze