Terrine z białej czekolady

0 (0 ocen)

Nieco przypomina lody domowej roboty, ale w smaku jest po prostu przepyszna...

Składniki:

  • 300 g białej czekolady,
    3 jajka,
    300ml śmietanki 30%,
    5 łyżek wody,
    2 łyżki cukru

Terrine z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z cukrem zagotować, gotować ok. 2 min. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, podgrzać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać, ostudzić.
  • 2. Śmietankę ubić, dodać do zimnej masy czekoladowej. Bialka ubić na pianę, również dodać do masy. Przelać do wysokiego pojemnika i wstawić na całą noc do zamrażalnika. Wyjąć ok. 15 min przed podaniem.

Porady

Można udekorować sosem owocowym i świeżymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy