Terrina z golonki po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę delikatnie opalić nad płomieniem kuchenki. Golonkę umyć, zalać zimną wodą, posolić. Dodać pokrojone marchewki, pietruszkę wraz z cebulą, czosnkiem, zielem i liśćmi. Całość gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości. W międzyczasie foremkę posmarować delikatnie olejem i wyłożyć folią spożywczą w taki sposób aby ściśle przylegała do ścian naczynia. Na folii układać plasterki boczku, tak aby lekko zachodziły na siebie i zwisały po bokach foremki. Masło utrzeć aż stanie się puszyste, dołożyć musztardę i chwilkę ucierać. Ugotowane gorące mięso odsączyć, oddzielić od kości i skór. Jeszcze ciepłe połączyć z masłem, posiekaną natką i szczypiorkiem. Masę wyrobić ręką, ewentualnie doprawić. Przełożyć do foremki z boczkiem dokładnie dociskając mięso. Zwisające kawałki boczku nałożyć na górę, gdyby zabrakło dołożyć jeszcze jeden plaster boczku na wierzch terriny. Boczek musi okrywać całą masę z golonki. Przykryć folią spożywczą i chłodzić najlepiej całą noc aby masa stężała. Po tym czasie terrinę wyjąć z foremki, odwrócić do góry dnem. Udekorować musztardą i pietruszką.
Komentarze