Terrina z golonki po francusku

4.5 (164 ocen)

  • 40 min

Pierwszy raz robiłam coś takiego i powiem tylko tyle mniam, mniam:)

  • 40 min

Składniki:

  • Foremka o wymiarach 10x20

    1 kg wieprzowej golonki
    150g cienko pokrojonego wędzonego boczku w długich plastrach ok. 15cm
    200g miękkiego masła
    5 łyżeczek musztardy francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    Natka pietruszki
    Mały pęczek szczypiorku
    Sól
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Golonka Przystawki

Terrina z golonki po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę delikatnie opalić nad płomieniem kuchenki. Golonkę umyć, zalać zimną wodą, posolić. Dodać pokrojone marchewki, pietruszkę wraz z cebulą, czosnkiem, zielem i liśćmi. Całość gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości. W międzyczasie foremkę posmarować delikatnie olejem i wyłożyć folią spożywczą w taki sposób aby ściśle przylegała do ścian naczynia. Na folii układać plasterki boczku, tak aby lekko zachodziły na siebie i zwisały po bokach foremki. Masło utrzeć aż stanie się puszyste, dołożyć musztardę i chwilkę ucierać. Ugotowane gorące mięso odsączyć, oddzielić od kości i skór. Jeszcze ciepłe połączyć z masłem, posiekaną natką i szczypiorkiem. Masę wyrobić ręką, ewentualnie doprawić. Przełożyć do foremki z boczkiem dokładnie dociskając mięso. Zwisające kawałki boczku nałożyć na górę, gdyby zabrakło dołożyć jeszcze jeden plaster boczku na wierzch terriny. Boczek musi okrywać całą masę z golonki. Przykryć folią spożywczą i chłodzić najlepiej całą noc aby masa stężała. Po tym czasie terrinę wyjąć z foremki, odwrócić do góry dnem. Udekorować musztardą i pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować