Terrina czekoladowo-gruszkowa

0 (0 ocen)

Ma bardzo świeży, gruszkowy smak. Najlepiej smakuje z lodówki.

Składniki:

  • gotowy biszkopt czekoladowy lub piernik
    8 miękkich gruszek
    200 g gorzkiej czekolady
    250 g śmietanki 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    4 dag cukru
    4 łyżki likieru amaretto
    ½ łyżeczki cynamonu
    3 łyżeczki żelatyny
    Amaretto do nasączania biszkoptu

Terrina czekoladowo-gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z biszkoptu wycinamy elementy, którymi wypełniamy całą foremkę w kształcie gwiazdy. Ciasto nasączamy solidnie likierem.
  • 2. Śmietankę podgrzewamy z cukrem pudrem, połamaną czekoladą i cynamonem, tak długo aż czekolada się rozpuści. Dodajemy 1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Gruszki obieramy ze skórki, zasypujemy cukrem, dodajemy wódkę i dusimy na malutkim ogniu aż będą miękkie. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z gruszkami. Studzimy.
  • 4. Tężejącą masę gruszkową wykładamy na biszkopcie. Chłodzimy 10 minut. Masę czekoladową wykładamy na gruszkowej i chłodzimy kilka godzin. Dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy