TERE-RAFAELLO

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto bardzo pyszne,puszyste z mojej inspiracji.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt cytrynowy:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/3 szklanki oleju
    -sok z 1 cytryny

    masa dżemowa:
    -2 galaretki agrestowe
    -2 szklanki gorącej wody
    -1 słoiczek dżemu ananasowego(280g.)

    masa galaretowo-serowa:
    -2 galaretki cytrynowe
    -2 szklanki gorącej wody
    -1 jogurt grecki -400 ml.
    -1 serek Mascarpone
    -1/2 szklanki cukru pudru

    -herbatniki maślane-200 g.

    masa kokosowa:
    -1 kefir-330 ml.
    -200 g. kokosu
    -1 biała czekolada
    -1 śmietanka 30%-330 ml.
    -170 g.cukru pudru
    -1 Śnieżka
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody

    -draże kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Herbaty

Tere-rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i zmiksować.Przesiewać mąkę z proszkiem i mieszać już łopatką.Dolać olej i sok z cytryny i lekko wmieszać.Wylać na blaszkę 30x40 cm.wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 25 min. w 175*.
  • 2. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia. Zmiksować dżem z galaretkami i rozsmarować na biszkopcie.(zabezpieczonym papierem). Schłodzić w lodówce.
  • warstwa herbatników 3. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie.Odstawić do lekkiego tężenia.
    Jogurt, serek i puder zmiksować. Dolewać galaretki i zmiksować.Wyłożyć na galaretkę z dżemem.
    Zaraz poukładać herbatniki.
  • blacha ciasta 4. Kokos wymieszać z kefirem i odstawić na co najmniej pół godziny.
    Białą czekoladę rozpuścić nad parą z 3 łyżkami z tej śmietanki.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wmieszać do gorącej czekolady. Ostudzić do letniego.(Jak zgęstnieje, to lekko podgrzać).Resztę śmietanki ubić z pudrem, potem Śnieżką.Miksować dodając,porcjami kokos.Na koniec zmiksować z czekoladą z żelatyną, ale krótko.Wyłożyć na herbatnikach. Na górę posypać, posiekanymi drażami, albo kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Herbatniki Masa kokosowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować