Tejglach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest to stary przepis mojej babci, która pochodzi z Nowogródka (Kresy). Prowadzimy z mężem firmę, a ja lubię gotować.

Składniki:

  • 3 jajka
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki
    25 dag miodu

Tejglach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jajek, 1 łyżki cukru, mąki oraz proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto i formujemy kulę.
  • 2. Ciasto rolujemy w długi i wąski wałek i kroimy na mniejsze kawałki albo palcami oddzielamy kawałki ciasta i formujemy małe kulki.
  • 3. Zagotowujemy miód z łyżką cukru. Wkładamy kawałki ciasta i gotujemy 10 minut na średnim ogniu, a później około 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Przekładamy na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy