Tęczowy tort

4.5 (187 ocen)

  • 6 godz.

idealny na urodziny, dzieci byli zachwycone

  • 6 godz.

Składniki:

  • ciasto
    • jajka 9 szt
    • mąka 3 szkl
    • cukier 1,5 szkl
    • cukier waniliowy 1 duży
    • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
    • barwniki spożywcze 6 kolorów
    masa:
    • śmietana kremówka 900 ml
    • serek mascarpone 250 g
    • cukier puder 3 łyżki
    • olejek waniliowy 1 szt
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tęczowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort tęczowy 1. Ja piekłam biszkopty 3 razy.
    I biszkopt:
    3 białka ubić z 1/2 szklanki cukru. Dodać proszek wymieszany z żółtkami na końcu szklankę mąki. Ciasto to podzielić na 2 równe połowy i do każdej dodać szczyptę barwnika różnych kolorów.
    Piec około 20 minut. Czynność tą powtórzyć 3 razy i wtedy będziemy mieli 6 kolorowych placków. Przepis na małą tortownicę.
  • tort tęczowy 2. Masa:
    Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i olejek waniliowy. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
    Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem, złożyć tort. Udekorować wedle uznania.

Porady

masa może być inna, wedle gustu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować