1.Masło roztopić. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 70 g cukru na puszystą masę. Białka ubić z 70 g cukru. Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie. Dodać stopniowo mąkę. Na końcu dodać roztopione masło.
2.Na papierze do pieczenia odrysować przy pomocy tortownicy 26 cm 6 kółek. Na każde kółko rozsmarować cienko na całej powierzchni ciasto, tak aby powstał okrąg. Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik. Krążki piec jeden po drugim w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku po 8 minut. Placki powinny być jasne.
3.Ułożyć pierwszy krążek ciasta. Fioletową galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na pierwszy krążek. Przykryć drugim krążkiem. Tak samo postępujemy z następnymi galaretkami: niebieską, zieloną, żółtą, pomarańczową i czerwoną.
4.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Śmietaną posmarować boki i górę tortu.
Komentarze