Tęczowy tort

4.5 (194 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Bardzo efektownie prezentujący się tort z... galaretek.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    140 g cukru
    140 g mąki pszennej
    50 g masła

    Nadzienie:
    6 galaretek w kolorze: fioletowym, niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym

    Dodatkowo:
    500 ml śmietany 36%
    1 łyżka cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki

Tęczowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 70 g cukru na puszystą masę. Białka ubić z 70 g cukru. Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie. Dodać stopniowo mąkę. Na końcu dodać roztopione masło.
  • 2. Na papierze do pieczenia odrysować przy pomocy tortownicy 26 cm 6 kółek. Na każde kółko rozsmarować cienko na całej powierzchni ciasto, tak aby powstał okrąg. Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik. Krążki piec jeden po drugim w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku po 8 minut. Placki powinny być jasne.
  • 3. Ułożyć pierwszy krążek ciasta. Fioletową galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na pierwszy krążek. Przykryć drugim krążkiem. Tak samo postępujemy z następnymi galaretkami: niebieską, zieloną, żółtą, pomarańczową i czerwoną.
  • 4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Śmietaną posmarować boki i górę tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować