Tęczowy torcik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten wspaniały torcik od lat gości na moim stole. Wydaje się trudny, ale jego zrobienie zajmuje chwilę.

Składniki:

  • ● kostka margaryny
    ● 6 jajek
    ● 9 łyżeczek żelatyny
    ● 2 łyżki kakao
    ● sok z cytryny
    ● po 1 galaretce: pomarańczowej, cytrynowej, wiśniowej i agrestowej
    ● 9 łyżeczek cukru

Tęczowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę dzielimy na trzy
    części. Przygotowujemy pierwszą
    masę: jedną część margaryny
    rozpuszczamy. 3 łyżeczki
    żelatyny mieszamy ze 100 ml
    zimnej wody, odstawiamy do
    napęcznienia. Następnie rozpuszczamy
    na małym ogniu,
    ciągle mieszając. Łączymy
    z rozpuszczoną margaryną.
  • 2. Oddzielamy żółtka od białek.
    6 żółtek ubijamy z 3 łyżkami cukru, łączymy z letnią masą
    z żelatyny i margaryny. W oddzielnych
    naczyniach rozpuszczamy
    galaretki.
  • 3. Masa druga: 3 białka ubijamy
    z 3 łyżkami cukru, łączymy
    z ostudzoną masą (margaryna
    + żelatyna, jak w masie 1.) oraz
    dodajemy 2 łyżki kakao.
  • 4. Masa trzecia: 3 białka ubijamy
    z 3 łyżkami cukru, łączymy
    z masą (jak w poprzednich masach),
    dodajemy łyżkę soku
    z cytryny.
  • 5. Na spód tortownicy (śr. 26
    cm) wylewamy tężejącą galaretkę
    wiśniową. Wstawiamy do
    lodówki. Na zastygniętą galaretkę
    wylewamy masę 1. Ponownie
    chłodzimy i tak samo
    postępujemy z pozostałymi galaretkami
    i masami (przekładamy
    na przemian: raz galaretka,
    raz masa). Na wierzch wylewamy
    galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Komentarze

Podobne przepisy