Tęczowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę dzielimy na trzy
części. Przygotowujemy pierwszą
masę: jedną część margaryny
rozpuszczamy. 3 łyżeczki
żelatyny mieszamy ze 100 ml
zimnej wody, odstawiamy do
napęcznienia. Następnie rozpuszczamy
na małym ogniu,
ciągle mieszając. Łączymy
z rozpuszczoną margaryną.
2.Oddzielamy żółtka od białek.
6 żółtek ubijamy z 3 łyżkami cukru, łączymy z letnią masą
z żelatyny i margaryny. W oddzielnych
naczyniach rozpuszczamy
galaretki.
3.Masa druga: 3 białka ubijamy
z 3 łyżkami cukru, łączymy
z ostudzoną masą (margaryna
+ żelatyna, jak w masie 1.) oraz
dodajemy 2 łyżki kakao.
4.Masa trzecia: 3 białka ubijamy
z 3 łyżkami cukru, łączymy
z masą (jak w poprzednich masach),
dodajemy łyżkę soku
z cytryny.
5.Na spód tortownicy (śr. 26
cm) wylewamy tężejącą galaretkę
wiśniową. Wstawiamy do
lodówki. Na zastygniętą galaretkę
wylewamy masę 1. Ponownie
chłodzimy i tak samo
postępujemy z pozostałymi galaretkami
i masami (przekładamy
na przemian: raz galaretka,
raz masa). Na wierzch wylewamy
galaretkę.
Komentarze