Tęczowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

Pychota!

Składniki:

  • Tortownica o śr. 23 cm:

    Spód:

    ok. 200 g herbatników

    Masa serowa:

    1 kg sera (może być wiaderkowy),
    1,5 szklanki cukru pudru,
    20 dag masła,
    2 czubate łyżki żelatyny,
    4 galaretki w różnych kolorach

    opcjonalnie owoce

Tęczowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser, zmiksować. Masę podzielić na 4 części (ja zrobiłam to przy pomocy wagi by mieć równe warstwy).
  • 2. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, a następnie podgrzać (nie gotować) i mieszać do rozpuszczenia.
  • 3. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, na spód wyłożyć warstwę herbatników.
  • 4. Do pierwszej części sera dodać letnią żelatynę i zmiksować, masę przełożyć na herbatniki. Wstawić do lodówki.
  • 5. Pierwszą galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić. Lekko tężejącą zmiksować z kolejną częścią masy serowej. Wylać na poprzednią, stężałą warstwę. Wstawić do lodówki do stężenia. Rozpuścić kolejną galaretkę i postępować jak wcześniej aż do wyczerpania masy serowej. Na wierzch wylać galaretkę rozpuszczoną w 1,5 szklanki wrzątku (oczywiście wystudzoną, można także przed galaretką wyłożyć owoce). Wstawić do lodówki do stężenia.

Komentarze

Podobne przepisy