80 dag białego sera zmielonego dwukrotnie
1/2 szkl cukru
4 różne galaretki
opcjonalnie barwniki spożywcze (u mnie niebieski i amarantowy)
ponadto
owoce dowolne (u mnie mandarynki i winogron)
Tęczowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1szkl gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Ser mieszamy z cukrem. Dzielimy na pół.1/2 sera chwilę miksujemy, następnie dodajemy przestudzoną galaretkę z barwnikiem, dokładnie mieszamy. Wsypujemy rodzynki. Tak przygotowaną masę wylewamy do foremki (mała tortownica) wyłożonej papierem. Wstawiamy do lodówki, aby warstwa nam zastygła. tak samo postępujemy z drugą galaretką, mieszamy z serem i zostawiamy, aż stężeje, Na wierzchu układamy sezonowe owoce. Rozpuszczamy 2 cytrynowe galaretki wg. przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na ciasto. Odstawiamy w zimne miejsce.
Porady
można upiec cienki biszkopt jako pierwszą warstwę,
można dać rodzynek
masę serową można zmiksować blenderem wtedy nie będzie znać grudek
Komentarze