Połączenie świeżych owoców i bitej śmietany jest pyszne, o tym większość z nas już wie :) a dodatkowo może być bardzo kolorowe ;) Idealny deser dla najmłodszych, bardzo kolorowy, z dużą ilością owoców.
30 min
Składniki:
winogrona ciemne 100g,
1/2 galaretki niebieskiej,
1 kiwi,
1 pomarańcza,
1 banan,
10 malin,
2 duże truskawki,
śmietana kremówka 300g,
cukier puder do smaku,
listki mięty do dekoracji
Tęczowy deser owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Winogrona myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy w kostkę, Kiwi i banana obieramy i kroimy w kostkę. Pomarańczę myjemy, obieramy ze skórki, a następnie filetujemy ją, aby pozbyć się białej, gorzkiej skórki. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę, Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Niebieską galaretkę przygotowujemy w połowie wody podanej na opakowaniu (czyli w 125 ml) i przelewamy do płaskiego naczynia, odstawiamy do stężenia. Po stężeniu najlepiej wyjąć po troszku łyżeczką lub po prostu pokroić w kostkę. Do dwóch dużych szklanek wkładamy po 1 łyżce śmietany, resztę przekładamy do szprycy. Następnie wsypujemy winogrona. Kolejno znowu dodajemy śmietanę i dodajemy kiwi. Postępujemy tak do wyczerpania składników układając warstwy w kolory tęczy. Na wierzch układamy maliny lub pokrojone truskawki. Dekorujemy kleksem śmietany i miętą. Od razu podajemy. Smacznego :)
Komentarze