Tęczowy chleb

0 (0 ocen)

  • Średni

Idealny dla dzieci, na różnego rodzaju bale i imprezy. Również do codziennego spożycia.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka chlebowa: 1.25 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko: 0.75 szklanki
    - miekkie masło: 2 łyżki
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - drożdże: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Tęczowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tęczowy chleb 1. Ustawiam piekarnik na 400 stopni, aby kuchnia była ciepła i przyjemna :) Mieszam mleko i żółtko, a piekarnik zmniejszam do 100 stopni. Łączę mąki i sól. Następnie dodaję do nich drożdże. Wszystko razem mieszam, aż powstanie gładkie ciasto, które ugniatam. Ciasto dzielę na siedem części, z których jedna ma być co najmniej dwukrotnie większa od pozostałych. Pozostałe sześć części nie powinny być takie same, stopniowo od największej, do najmniejszej. Teraz przychodzi czas na barwienie, każdą część maluję na inny kolor tęczy. Potem odkładam na około 10 minut i następnie wszystko razem łącze, aż powstanie chlebek. Który otulam wcześniej przygotowanym większym kawałkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować