Tęczowe pisaneczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pomysłodawczynią tych cudownych pisanek jest moja starsza córeczka Gabrysia (7 lat), i tak z niewielką pomocą młodszej siostry Wiktorii (21 miesięcy) stworzyły te pyszności idealne dla osób które uwielbiają galaretkę.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na 7 pisanek i 12 połówek jajeczek
    Galaretki 7 rodzajów :
    1 rubinowa
    2 szafirowa
    3 pastelowa biała o smaku pinacolada
    4 niebieska
    5 truskawkowa
    6 cytrynowa
    7 agrestowa

    Dodatkowo
    2 małe danonki o smaku waniliowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pisanki

Tęczowe pisaneczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe wydmuszki oraz półmisek do wykonania połówek jajek 1. Przygotować wydmuszki, oraz półmisek do układania jajek ( zrobić w jajku średniej wielkości otworek, wylać przez niego jajko do innego naczynia, porządnie umyć i sparzyć gorącą wodą )
  • Galaretki różne smaki 2. Przygotować galaretki
  • Gabrysia wraz z Wiktorią mieszają galaretki z których powstaną zaraz piękne pisanki 3. Galaretki rozpuścić każdą w 200 ml gorącej wody i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  • Wlewanie galaretki do wydmuszki, Wiktoria bacznie się przygląda, za rok będzie robiła to samodzielnie. 4. Galaretki studzimy , do zielonej i cytrynowej dodajemy po jednym serku i dokładnie mieszamy, do każdej wydmuszki warstwowo wlewamy po 3 łyżki stołowe galaretki
  • Napełnianie wydmuszek 5. Galaretkę wlewamy warstwowo, po pierwszym napełnieniu wstawiamy do lodówki na 15 minut i po tym czasie wyjmujemy wydmuszki i powtarzamy czynność do wyczerpania galaretek
  • Tak wygląda przygotowany półmisek. 6. Na środek półmiska wylewamy zieloną galaretkę, zaś na wgłębienia białą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Gdy galaretka będzie już dobrze zastygnięta w połówkach jajek robimy za pomocą łyżeczki wgłębienia i wlewamy cytrynową galaretkę z dodatkiem serka i ponownie wkładamy do schłodzenia.
  • Czas na obieranie pisanek. 7. Gotowe wydmuszki wyjmujemy z lodówki i delikatnie obieramy jak prawdziwe jajka ze skorupki.
  • Gotowe pisanki. 8. Gotowe obrane ze skorupki pisanki.
  • Tak wyglądają moje tęczowe pisanki 9. Układamy gotowe pisanki na wcześniej zrobionym półmisku.
  • Teraz czas na skosztowanie naszych słodziutkich pisanek. 10. Smacznego.
    WESOŁYCH I ZDROWYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH ŻYCZY GABRYSIA Z WIKTORIĄ.

Porady

Galaretki można dobierać i mieszać według własnego upodobania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować