Tęczowe mufiinki na chmurce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekkie,wilgotne muffinki z kremem w kształcie tęczy.

  • 30 min

Składniki:

  • Masa waniliowa :
    - 225 g mąki pszennej
    - 100 ml oleju
    - 300 ml śmietany 18%
    - 140 g cukru
    - 2 jajka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - kilka kropelek aromatu waniliowego

    Masa czekoladowa :
    - 225 g mąki pszennej
    - 100 ml oleju
    - 300 ml śmietany 18%
    - 140 g cukru
    - 2 jajka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 3-4 łyżki kakao
    - 20-30 gr drobinek czekoladowych (jeśli nie ma to nie trzeba)

    Do dekoracji:

    - 1 paczka żelek zozole ' ranibow'
    - 1 opakowanie kremu waniliowego
    - niebieski barwnik
    - dżem

Tęczowe mufiinki na chmurce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dwóch miskach przygotowujemy osobno każdą masę. Najpierw suche składniki łączymy ze sobą potem dodajemy mokre i mieszamy do powstania jednolitej masy. Następnie wlewamy masę do papierowych papilotek(pół czekoladowego ciasta i pół waniliowego) i pieczemy ok.10-15 min w 180 stopniach. Po wystygnięciu ozdabiamy kremem i żelkami oraz nadziewamy dżemem :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy