Tęczowe ciasto na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuścić w szkl. zimnej wody, zmieszać ze szkl. gotowanego mleka, przestudzić. Na reszcie mleka z dodatkiem cukru waniliowego ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlać zimną żelatynę. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Ciemną masę wylać na tortownicę z kominem, wstawić na 5 min do lodówki i wylać jasna masę.
2.Zieloną galaretkę rozpuścić w szkl. wrzątku, przestudzić. Białka ubić, ubijając stopniowo wlewać galaretkę, dodać szczyptę barwnika. Na koniec wrzucić osączone wiśnie, wymieszać i wylać na jasną masę ciasta.
3.Czerwoną galaretkę rozpuścić w 2 szkl. wrzątku wylać na wierzch ciasta. Można także po prostu posypać ciasto posiekaną galaretką, tak jak ja to zrobiłam. Dobrze schłodzić, aż wszystkie masy całkowicie stężeją.
Komentarze