Tęczowa złota rosa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję w liceum jako kucharka. Piekę dla rodziny.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki
    łyżka proszku do pieczenia
    3 żółtka
    1/2 szkl. cukru
    15 dag margaryny
    łyżka śmietany

    Masa:
    75 dag mielonego twarogu
    3 jajka
    budyń śmietankowy
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 szkl. oleju
    2 szkl. mleka
    1 szkl. cukru
    barwniki spożywcze (czerwony, zielony, żółty)

    Beza:
    3 białka
    1/2 szkl. cukru

    Oraz: tłuszcz do formy

Tęczowa złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy żółtka, margarynę, śmietanę i cukier. Zagniatamy ciasto. Wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Pieczemy 10 minut w 180 °C.
  • 2. Masy: jajka miksujemy z cukrem, budyniem, sokiem z cytryny, olejem i mlekiem, stopniowo dodając twaróg (uzyskamy dość rzadką konsystencję).
    Dzielimy na 3 części: do jednej dodajemy barwnik zielony, do drugiej–czerwony,
    a do trzeciej -żółty. Każdą dokładnie mieszamy. Masy wykładamy
    na przemian po łyżce, tworząc kolorową tęczę.Pieczemy 50 minut w 180 °C.
  • 3. Beza: białka ubijamy z cukrem na sztywno, wykładamy na ciasto. Pieczemy 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy