Tęczowa złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy żółtka, margarynę, śmietanę i cukier. Zagniatamy ciasto. Wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Pieczemy 10 minut w 180 °C.
2.Masy: jajka miksujemy z cukrem, budyniem, sokiem z cytryny, olejem i mlekiem, stopniowo dodając twaróg (uzyskamy dość rzadką konsystencję).
Dzielimy na 3 części: do jednej dodajemy barwnik zielony, do drugiej–czerwony,
a do trzeciej -żółty. Każdą dokładnie mieszamy. Masy wykładamy
na przemian po łyżce, tworząc kolorową tęczę.Pieczemy 50 minut w 180 °C.
3.Beza: białka ubijamy z cukrem na sztywno, wykładamy na ciasto. Pieczemy 10 minut.
Komentarze