Tęczowa pizza

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Puszysta pizza z mnóstwem kolorowych warzyw. Pyszna, lekka, z chrupiącym spodem. Wszystkim bardzo smakowała :)

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    1 płaska łyżka cukru
    3/4 szklanki lekko ciepłej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    300 g mąki pszennej

    na wierzch:
    50 g żółtego sera
    1/2 czerwonej cebuli
    1/2 pomarańczowej papryki
    50 g brokuła
    1 pomidor
    1/2 puszki kukurydzy

Tęczowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji, wlać wodę, wymieszać. Dodać sól, olej i mąkę pszenną, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 10 minut. Ciasto ułożyć na blaszce do pieczenia, cienko rozpłaszczyć na kształt długiego prostokąta o wymiarach ok. 36x20 cm,
  • 2. Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu uformowanego ciasta.
    Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
    Brokuł podzielić na bardzo małe różyczki.
    Pomidor pokroić w półplastry.
    Przygotowane warzywa ułożyć długimi rzędami kolejno: cebulę, brokuły, kukurydzę, paprykę i pomidor.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C, piec ok. 15-17 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy