Tęczowa panna cotta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna panna cotta w kolorach tęczy

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 x 1/3 szklanki śmietanki 30%
    4 x 1/3 szklanki mleka
    4 x łyżeczka cukru
    4 x pół łyżeczki żelatyny
    4 tubki barwników spożywczych w kolorze czerwonym, niebieskim, żółtym i zielonym
    kolorowa cukrowa posypka

Tęczowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • panna cotta 1. Przygotowanie rozpocząć od zagotowania 1/3 szklanki śmietanki i 1/3 szklanki mleka z łyżeczką cukru.
    Odstawić z palnika, dodać pół łyżeczki żelatyny, porządnie rozmieszać i dodać pół tubki pierwszego barwnika (u mnie niebieski).
    Masę wylać na dno słoiczka, pucharku czy kieliszka i zostawić do stężenia, na minimum godzinę.
    Przygotować kolejną warstwę, analogicznie do pierwszej - jeśli jest już gotowa, zostawić trochę do wystudzenia (nie może być ciepła, bo rozpuści potem nam już stężałą pierwszą warstwę), a potem wlać do słoiczka.
    Powtórzyć czynność aż do uzyskania 4 warstw.
    Wierzch można posypać cukrową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy