Tęcza na talerzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą z galaretek (proszek) podzielić na 2 części (około 38 gram każda).
Do jednej części wlać 200 ml gorącej wody. Do drugiej około 180 ml. Poczekać aż stężeje. Galaretkę z większą ilości wody wlać do formy. Galaretka z mniejszą ilości wody musi być chłodna, inaczej wlewane mleko może się zważyć. Wlewamy powolutku mleko słodzone ciągle mieszając około 1/8 puszki. Najlepiej zrobić to do smaku. Wlać na stężałą galaretkę w formie. postępować tak z pozostałymi galaretkami. kolorystyka dowolna :-) Galaretkę niebieską zalewamy 400 ml gorącej wody. Poczekać aż stężeje pokroić w kostkę. Jak wyjąć stężałą galaretkę z formy? Wlewamy do miski gorącej wody. Zanurzamy foremkę w wodzie (nie nalać do środka) dosłownie na 2 sekundy (nie dłużej) przykrywamy talerzem i całość odwracamy. Pokrojoną galaretkę posypujemy dookoła.
Komentarze