Tarta na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę siekamy z mąką, dodajemy żółtko, proszek,sól, i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy na pół godziny do lodówki.
Formę na tartę o średnicy 30 cm natłuszczamy, ciasto wałkujemy cienko i wykładamy dno i boki formy, nakłuwamy widelcem, nadmiar ciasta ścinamy i zachowujemy.
2.Farsz :
Cebulę drobno siekamy, pieczarki oczyszczamy, myjemy i ścieramy na wiórki, kapustę po ugotowaniu studzimy, odciskamy i siekamy nożem.
Na patelni na łyżce oleju szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i dusimy do odparowania płynu.
Na reszcie oleju podsmażamy mięso, ciągle mieszając i rozgniatając grudki.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem i łączymy delikatnie z pianą z białka,wykładamy na spód, wygładzamy powierzchnię.
Z pozostałego ciasta układamy kratkę na farszu.
Pieczemy 20-25 minut w 195 *C
Porady
Do farszu możemy dodać kilka suszonych grzybków, obgotowanych i posiekanych.
Komentarze