Tarta na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

Zrobiona przy okazji pieczenia pasztecików, wypełniona farszem z kapusty kiszonej , pieczarek i mięsa.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 żółtko
    125 g margaryny lub masła
    pół łyżeczki soli
    1 kopiasta łyżka śmietany 18%

    Farsz :
    300 g mielonego mięsa
    300 g kiszonej kapusty (ugotowanej)
    200 g pieczarek
    mała cebula
    2 łyżki oleju
    1 białko
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Kapusta kiszona

Tarta na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę siekamy z mąką, dodajemy żółtko, proszek,sól, i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy na pół godziny do lodówki.
    Formę na tartę o średnicy 30 cm natłuszczamy, ciasto wałkujemy cienko i wykładamy dno i boki formy, nakłuwamy widelcem, nadmiar ciasta ścinamy i zachowujemy.
  • 2. Farsz :
    Cebulę drobno siekamy, pieczarki oczyszczamy, myjemy i ścieramy na wiórki, kapustę po ugotowaniu studzimy, odciskamy i siekamy nożem.
    Na patelni na łyżce oleju szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i dusimy do odparowania płynu.
    Na reszcie oleju podsmażamy mięso, ciągle mieszając i rozgniatając grudki.
    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem i łączymy delikatnie z pianą z białka,wykładamy na spód, wygładzamy powierzchnię.
    Z pozostałego ciasta układamy kratkę na farszu.

    Pieczemy 20-25 minut w 195 *C

Porady

Do farszu możemy dodać kilka suszonych grzybków, obgotowanych i posiekanych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Mięso mielone Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować