TATARSKA RÓŻA

0 (0 ocen)

Danie to jest przykładem na to,że bułeczki nie muszą być monotonne.Smakują wyśmienicie i pięknie prezentują się na stole.

Składniki:


  • NA CIASTO
    100 ml.mleka
    2 szk.mąki tortowej / w miarę potrzeby można dosypać/
    1/4 kostki margaryny typu Palma
    3 dkg.drożdży
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka cukru

    DO FARSZU
    15 dkg.polędwicy wędzonej
    25 dkg. mięsa wołowego mielonego na tatar
    2 jajka / białka pozostawić do posmarowania róż/
    2 ogórki kiszone średnie
    1 cebula średnia
    1 łyżeczka maggi w płynie
    1 łyżeczka masła
    pieprz czarny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Tatarska róża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tatarska róża 1. Polędwicę pokroić w cienkie plastry.6 plastrów polędwicy,ogórki oraz cebulę pokroić w drobną kostkę.





  • tatarska róża 2. Na patelni rozgrzać masło,włożyć polędwicę pokrojoną w kostkę,cebulę oraz ogórki i smażyć do czasu odparowania wody.
  • tatarska róża 3.
    Do miski włożyć mięso,dodać żółtka,wlać maggi,przyprawić do smaku pieprzem i wymieszać
  • tatarska róża 4.
    Do masy dodać gorące przesmażone ogórki z cebulą i polędwicą i wyrobić gładką masę.
  • 5. Przygotować ciasto.Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski i rękoma wyrobić gładkie elastyczne ciasto.
  • tatarska róża 6.
    Porcjami rozwałkować je na grubość ok.5 mm,pociąć na paski o długości około 25 cm. i szerokości 5 cm.
  • tatarska róża 7. Na górze pasków po długości ułożyć na lekki zakład po 4 plastry polędwicy , częściowo musi wystawać ponad ciastem / zostawić po 2 cm. wolne brzegi pasków ciasta bez farszu/.
    Na dole pasków ułożyć z farszu mięsnego cienkie wałki.
  • tatarska róża 8.
    Całość razem z ciastem zwinąć w roladkę,formując różyczkę.Końcówkę ciasta posmarować rozmąconym białkiem,by całość się nie rozchodziła
  • tatarska róża 9.
    Gotowe różyczki włożyć każdą do oddzielnych papierowych foremek do babeczek,całość posmarować białkiem.
  • tatarska róża 10.
    Tak przygotowane różyczki ułożyć na blaszce do pieczenia,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 30-35 min
  • 11.
    Podawać gorące lub zimne,polane ulubionym sosem lub z dodatkiem ogórka kiszonego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować