Tatar ze śledzia

4.51 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Uwielbiam serwować dania w taki sposób. Warstwowy tatar pięknie prezentuje się wyśmienicie na Wigilijnym stole , a smakuje bardzo dobrze.Tą potrawę miałam okazję zaprezentować na sesji w moim domu w świątecznym wydaniu Przyślij Przepis 12/2014. 

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • składniki:
    400 gram filetów matjas lub śledzi w occie
    3 łyżki oleju
    1 cebula
    100 gram marynowanych grzybów
    sok z małej cytryny
    1 jabłko
    4 ogórki konserwowe
    100 gram papryki marynowanej
    sól i pieprz do smaku


    Wykonanie:
    Wszystkie składniki kroimy w drobną kosteczkę, przyprawiamy soląi pieprzem oraz sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy. Taki gotowy tatar wykładamy na liściu sałaty w małych kulkach lub można włożyć w papierowe papilotki do babeczek. Posyp pokrojonym ogóeczkiem lub grzybkami.
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Tatar ze śledzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ŚLEDZIE 1. Przed krojeniem śledzia solonego wymaga one zwykle 4-5 godzinnego - moczenia w wodzie lub mleku. Następnie opłucz go pod wodą, osusz ręcznikiem i pokrój w drobną kosteczkę. Jeśli to konieczne to zdejmuję skórkę np.ze śledzi w occie.
  • GRZYBY MARYNOWANE 2. Marynowane grzyby odsączam z zalewy i również drobniutko kroję w kosteczkę lub pomagam sobie szatkownicą do warzyw.
    Tak przygotuj pokrojone w drobna kostkę wszystkie składniki.
  • skałdniki 3. Składniki umieszczam w osobnych miseczkach i każdą miseczkę osobno doprawiam.
  • TATAR 4. Następnie do specjalnych obręczy wkładam warstwami w dowolnej kolejności składniki. Nocno na górze dociśnij , aby warstwy były dobrze ubite i przylegały do siebie.
  • tatar 5. Pozostaw na 2-3 godziny w lodówce, aby warstwy były stabilne przed zdjęciem obręczy.

    Tatara możemy również wymieszać i podać w misce jako sałatkę dodając majonez.

Porady

Naszego tatara podajemy na liściu sałaty np. lodowej lub papierowych foremkach od babeczek. Często pod spód daję okrągłe wafle (andruty) aby wpiły nadmiar soku. Jeśli nie posiadamy specjalnych obręczy to możemy wykorzystać np. puszkę po groszku czy kukurydzy i wyciąć z obu stron wieka - przynajmniej ja tak kiedyś robiłam i byłam zadowolona. Teraz mam obręcze otrzymane w prezencie, ale jeśli potrzebuję większą ilość obręczy to idą w ruch puszki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Jabłka Mak Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować