Elegancka przystawka, kolacja we dwoje pełna afrodyzjaków dla ukochanego mężczyzny czy przekąska proteinowa dla dbających o linię. W mojej wersji tatar pikantny i pełen aromatów, bardzo wytrawny.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- polędwica wołowa: 200 gramów
- jajka: 2 sztuki
- brandy: 100 mililitrów
- musztarda ( ulubiona, do wyboru): 2 łyżki
- oliwa z oliwek: 50 gramów
- szalotka: 2 sztuki
- szczypiorek: 2 łyżki
- kapary: 2 łyżki
- jajko na twardo: 2 sztuki
- sok z cytryny: 2 sztuki
- sól, świeżo zmielony pieprz: 1 łyżeczka
- sos tabasco lub marynata czoskowa: 1 łyżeczka
- olej sezamowy: 1 łyżeczka
- sos sojowy: 1 łyżeczka
- chleb tostowy kromka: 2 sztuki
- mesclun czyli miks zielonych sałat: 2 szklanki
- vinegret z cydrem: 2 łyżki
Tatar wołowy inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso drobno posiekane mieszam z jajkiem, solą, pieprzem, oliwą, sokiem z cytryny, musztardą, brandy, posiekanymi: jajkiem na twardo, cebulką, szczypiorkiem, kaparami, tabasco, olejem sezamowym, sosem sojowym. Podaję na talerzu w formie 'babeczeki" obok miks sałat polany sosem vinegret, jako dekoracja kleksy z musztardy rozcieńczonej wodą przegotowaną ( dosłownie kilka kropel). Do tego tost. Obowiązkowo kieliszek australijskiego Shiraz.
Komentarze