Tatar śledziowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem na emeryturze. Lubię jeździć na rowerze, chodzić na spacery, a także gotować. Tatara zwykle serwuję na domowych przyjęciach.

Składniki:

  • ● 8 filetów śledziowych
    ● cebula
    ● 1-2 ogórki kiszone lub konserwowe
    ● łyżeczka parzonego kminku
    ● 2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
    ● 1/2 łyżeczki mielonej papryki
    ● 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● 4 żółtka
    ● gałązki natki pietruszki lub koperku do dekoracji
    ● 4 liście sałaty

Tatar śledziowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety moczymy ok. 2 godzin
    w wodzie. Cebulę obieramy
    i kroimy w małą kostkę.
    Ogórki obieramy i drobno
    siekamy.
  • 2. Filety osączamy, osuszamy
    i drobno siekamy. Mieszamy
    z cebulą i ogórkiem. Dodajemy
    kminek i posiekaną natkę
    pietruszki. Doprawiamy papryką
    i pieprzem. Mieszamy.
  • 3. Liście sałaty myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem
    kuchennym. Masę śledziową
    dzielimy na 4 porcje.
    Każdą układamy na liściu sałaty,
    robimy wgłębienie i wkładamy
    po żółtku. Dekorujemy
    gałązkami natki pietruszki
    lub koperku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy