Tasiemiec

5 (183 ocen)

  • 30 min

To pyszne, wilgotne, idealne, nie za słodkie ciasto przekładane kremem budyniowym. Stanowi kompozycję jasnego i ciemnego ciasta przełożonych w oryginalny sposób pysznym kremem.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka kartoflanki
    1 1/4 szklanki cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Masa:
    0,5 l mleka
    2 łyżki kartoflanki
    2 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    1 kostka margaryny
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Metrowiec Desery

Tasiemiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Blaszka 1. Biszkopt:
    Białka ubić, dodawać powoli żółtka i cukier, ubić do białości. Na końcu dodać mąkę i proszek. Podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Ciasto wlać do blaszek i piec około 45 minut w temperaturze 180ºC Ostudzić.
  • 2. Masa:
    Ugotować budyń z mleka, kartoflanki, mąki i cukru. Ostudzić. Rozetrzeć margarynę i dodać zimny budyń.
  • Kroimy 3. Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm.
  • Smarujemy 4. Kromki układać na przemian, przekładając je masą kremową. Wierzch również smarujemy masą.
  • Gotowe 5. Polewamy polewą.
  • Ukos 6. Ciasto kroić na ukos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować