Tartinki z powidłami i migdałami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Można dodać oprócz uprażonych chrupiących migdałów inne bakalie np. orzechy włoskie lub arachidowe lub słodką bezę.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:


  • - powidła węgierkowe: 0.5 opakowania
    - migdały płatki: 0.5 opakowania
    - mąka: 250 gramów
    - masło: 100 gramów
    - Żółtko jaja kurzego: 2 sztuki
    - Cukier puder najlepiej do smaku: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tartinki z powidłami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto - Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką i dopasowujemy kółeczko do foremek,
  • 3. ciasto w foremce nakłuwamy widelcem,
  • 4. do każdej babeczki dajemy po łyżeczce powideł, posypujemy płatkami migdałowymi
  • 5. wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na ok. 15 minut - do momentu zrumienienia babeczek (trzeba je niestety po 10 minutach obserwować)
  • 6. posypujemy babeczki cukrem pudrem, najlepiej przez sitko
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować