Tartinki z ananasem i bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne połączenie kruchego ciasta, karmelizowanego ananasa i kokosowej bezy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    100 g margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    2 żółtka

    ananasowy środek:
    1 średni ananas ,
    1/2 szklanki wody,
    1/2 szklanki cukru ,
    przyprawa do dań słodkich (młynek)

    beza:
    2 białka,
    4 łyżki cukru pudru,
    2/3 szklanki wiórek kokosowych,
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka octu winnego,

Tartinki z ananasem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim 4-6 foremek do tartinek. Odstawić do lodówki.
  • 2. Wodę z cukrem zagotować, dodać obranego i pokrojonego ananasa i gotować na niewielkim ogniu aż płyn odparuje. Doprawić mieszanką przypraw do dań słodkich. Wystudzić.
  • Tartinki z anansem 3. Ciasto kruche podpiec na jasnozłoty kolor. Około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić. Do każdej tartinki nałożyć po 3-4 łyżki ananasa.
  • 4. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać delikatnie z mąką, octem i wiórkami. Nałożyć na tartinki. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut w temperaturze 160 stopni. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy