Tartinka. Można ją wykonać szybko lub slow.Gotowe ciasto kruche plus sos toffi gotowy lub zagniatamy ciasto i sami przygotowujemy sos. Wersja zależy od czasu jaki chcemy poświecić na deser
Tartinka z jabłkiem i sosem toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać z mąką i cukrem, dodaj jajko zagnieść. Odłożyć w folii do lodówki przynajmniej na 30 minut. Rozwałkować lub - ja tak robię - wylepić kawałkiem ciasta nasmarowane mini foremki. Ułożyć jabłka w kształcie rozetki.
Piec 30 minut w 180 stopniach. Wyjąć na duży talerz, posypać cukrem pudrem lub polać sosem toffi.
Sos toffi:
pół szklanki brązowego cukru
40 gram masła 82% miękkie
100 ml śmietanki 36%
szczypta soli
Jeśli jeszcze ci mało - dodaj kulkę lodów cynamonowych:)
Komentarze