Tartinka z jabłkiem i sosem toffi

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tartinka. Można ją wykonać szybko lub slow.Gotowe ciasto kruche plus sos toffi gotowy lub zagniatamy ciasto i sami przygotowujemy sos. Wersja zależy od czasu jaki chcemy poświecić na deser

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 100 gramów
    - masło polskie: 50 gramów
    - cukier: 75 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - jabłko: 1 sztuka
    - sos toffi: 2 łyżki

Tartinka z jabłkiem i sosem toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tartinka z jabłkiem i sosem toffi 1. Masło posiekać z mąką i cukrem, dodaj jajko zagnieść. Odłożyć w folii do lodówki przynajmniej na 30 minut. Rozwałkować lub - ja tak robię - wylepić kawałkiem ciasta nasmarowane mini foremki. Ułożyć jabłka w kształcie rozetki.
    Piec 30 minut w 180 stopniach. Wyjąć na duży talerz, posypać cukrem pudrem lub polać sosem toffi.
    Sos toffi:
    pół szklanki brązowego cukru
    40 gram masła 82% miękkie
    100 ml śmietanki 36%
    szczypta soli
    Jeśli jeszcze ci mało - dodaj kulkę lodów cynamonowych:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy