Tarteletki z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób

Bez pieczenia. Wypełnione aksamitnym, słodkim kremem na bazie śmietany i białej czekolady, którego smak przełamują kwaskowe czerwone porzeczki.

  • Dla 9 osób

Składniki:

  • KREM:
    • 330ml śmietany 30%
    • 200g białej czekolady

    SPÓD:
    • 300g ciastek oreo razem z nadzieniem
    • 100g masła

    DODATKOWO:
    • 9 czubatych łyżek obranych z szypułek czerwonych porzeczek

Tarteletki z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę. Przestudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  • 2. Ciastka wraz z nadzieniem zmiksować w malakserze ( powinny przypominać mokry piasek). Do zmiksowanych ciastek dodać stopione masło. Dokładnie wymieszać. Foremki na tarteletki o średnicy 8cm wylepić przygotowaną masą i wstawić je do lodówki na 2-3 godziny.
  • 3. Schłodzoną śmietanę wraz z czekoladą ubić mikserem (przez ok. 4-5 minut).
  • 4. Spody tarteletek wyjąć z foremek napełnić je kremem. Na każdej ułożyć porzeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy