Tarteletki na śniadanie

0 (0 ocen)

Tarteletki przygotowuję czasem na śniadanie albo na kolację.

Składniki:

  • Ciasto:
    175g mąki pszennej,
    100g masła,
    4 łyżki wody,
    1/2 łyżeczki soli.

    Farsz:
    4 cebule,
    3 ząbki czosnku,
    75 g startego żółtego sera,
    sól, pieprz,
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    olej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Przystawki Przekąski

Tarteletki na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sur tarteletki na śn 1. Mąkę przesiać, dodać sól i masło. Całość dokładnie posiekać. Zagniatając, powoli dolewać wodę. Ciasto rozwałkować. Z 2/3 ciasta wyciąć kółka i wylepić nimi dna i boki 4 foremek na tarteletki. Wstawić je na noc do lodówki. Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i również włożyć do lodówki.
  • sur tarteletki na śn2 2. Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju przez około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Dusić chwilkę. Przełożyć do miseczki, dodać starty ser, posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku i wstawić na noc do lodówki.

    Następnego dnia nałożyć farsz do wylepionych tarteletek.
  • sur tarteletki na śn3 3. Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć kółka, przykryć nimi wierzch tarteletek. Delikatnie zlepić brzegi, nakłuć widelcem. Piec około 20minut w temp. 220st
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pietruszka Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować