Tarte Tatin

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Najsłynniejsza ze słodkich tart - spróbujcie, warto :)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - masło (zimne): 125 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - zimna woda: 5 łyżek
    - sól: 1 szczypta
    TARTE TATIN:
    - jabłka szara reneta: 4 sztuki
    - masło niesolone: 50 gramów
    - cukier biały: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarte tatin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z solą, sypiemy na blat/stolnicę robiąc kopczyk z wgłębieniem na środku. Dodajemy żółtko i wrzucamy zimne masło w niewielkich kawałkach. Całość siekamy energicznie nożem i dolewając stopniowo wodę szybko zagniatamy, aż będzie gładkie. Chłodzimy godzinę.
    Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni, natomiast zamrożone około miesiąca.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Na patelni topimy masło z cukrem na jasny karmel. Uważamy, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Karmel przelewamy na formę to tart, rozprowadzamy pędzelkiem, jeśli potrzeba. Układamy ściśle jabłka tak, żeby na siebie zachodziły. Rozwałkowujemy kruche ciasto na grubość około 3mm i wycinany koło o średnicy odrobinę większej od średnicy formy na tartę. Układamy płat ciasta na jabłkach i boki zakładamy do środka formy, żeby okrywały szczelnie jabłka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Po wyjęciu nakrywamy formę większym talerzem/paterą i jednym, płynnym, szybkim ruchem przekręcamy formy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować