stockfood
Jabłka w słoiku to jeden z najpopularniejszych słodkich przetworów i obowiązkowy punkt w każdej domowej spiżarni. To doskonały sposób, aby móc cieszyć się smakiem jabłek przez cały rok. Takie domowe tarte jabłka sprawdzą się do wielu wypieków i dań, dlatego przygotowując jabłka do słoików najlepiej od razu zrobić większy zapas!
4.28 (243 ocen)
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania), Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat na kolekcję SS24 Guess oraz Marciano by Guess, z wyłączeniem kolekcji kapsułowych i carryovers. Dostępny w sklepach stacjonarnych oraz online na www.guess.eu/pl. Nie dotyczy outletów.
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Dobrze zawekowane jabłka w słoiku przetrwają cały rok i będą świetną alternatywą dla świeżych owoców poza sezonem. Najważniejsze jest, aby dobrze zakręcić słoiki przed wekowaniem, wtedy mamy pewność, że zawartość słoika będzie porządnie zakonserwowana. Aby ułatwić sobie otwieranie przetworów, warto zaopatrzyć się w specjalny otwieracz, dzięki któremu odkręcimy nawet najmocniej zakręcony słoik.
Jabłka w słoiku to świetna baza do wielu deserów. Mając je w spiżarni możemy szybko wyczarować wszelkiego rodzaju wypieki, takie jak ciasta, ciasteczka, rogaliki czy drożdżówki. Jabłka na zimę przydadzą się też do naleśników, makaronu na słodko i ryżu na mleku. Takie jabłka w słoiku można też dodawać do owsianek lub jogurtu na śniadanie. Smażone jabłka świetnie sprawdzą się też do pierogów na słodko.
Jabłka w słoikach to uniwersalny dodatek, który można wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale smakują jako dżem na kanapkach, a także we wszelkiego rodzaju ciastach, ale świetnie sprawdzą się również do owsianki oraz do ryżu zapiekanego z jabłkami. Jak przygotowywać przetwory z jabłek do słoików? Najważniejsze są odpowiednie proporcje. Ilość jabłek czy cukru zależy od waszego smaku, jedni lubią słodsze inni kwaśniejsze. Ważne jednak, aby cukru nie było zbyt mało, gdyż to właśnie on pozwala zakonserwować jabłka w słoiku na długi czas. Jeśli jednak unikamy cukru i chcemy ograniczyć jego ilość, pozostaje nam pasteryzacja jabłek w słoikach. Jakie jabłka wybrać? Aby przygotować jabłka smażone do słoików, najlepiej będzie wybrać twarde i soczyste odmiany. Jaki gatunek wybrać do zimowych przetworów? Antonówka na zimę to doskonały wybór. Ten gatunek jest kwaśny i bardzo twardy. Dodatek cukru przełamie kwasowość antonówki, tworząc idealny balans smaków. Nie eksperymentujmy więc i od razu wybierzmy właśnie ten gatunek, bo antonówka w słoikach sprawdzi się znakomicie! Przetwory z jabłek można przygotować na dziesiątki sposobów, w zależności od tego, jak planujemy je później wykorzystać. Najpopularniejsze przepisy z wykorzystaniem jabłek w słoiku to z pewnością różnego rodzaju słodkie wypieki. To właśnie na takich jabłkach powstaje najpyszniejsza szarlotka, jabłecznik i drożdżówki z jabłkami. Jak zrobić jabłka do słoików na szarlotkę? Przepis jest prosty. Aby przygotować takie jabłka na zimę do szarlotki, wystarczy zetrzeć jabłka na tarce o dużych oczkach i gotować je niezbyt długo, aby nie rozpadły się całkowicie na papkę. Jak długo smażyć jabłka do słoików? Już 10-15 minut w zupełności wystarczy. Jabłka w słoiku - dodatki Czym doprawić jabłka do słoików, aby były aromatyczne i pyszne? Możliwości jest wiele, ale warto postawić na sprawdzone połączenia. Wszyscy wiedzą, że przetwory z jabłek najlepiej smakują z dodatkiem cynamonu. Jeśli jednak chcemy poeksperymentować, jabłka w słoiku można doprawić też nutą goździków, kardamonu, wanilii, a nawet imbiru. Przetwory z jabłek można też łączyć z innymi owocami, tworząc mixy smaków. Sprawdzone duety owoców to jabłko i gruszka, śliwka lub rabarbar. Jabłka smażone do słoików na zimę można też wzbogacić dodatkiem bakalii. Tarte jabłka będą świetnie smakowały z rodzynkami, daktylami, suszona śliwką lub figą. Jabłka w słoikach można spotkać w wielu formach. Tarte jabłka to tylko jedna z opcji do wyboru. Przetwory z jabłek można przygotować krojąc jabłka w ćwiartki, plastry lub nawet wekując je w całości. Jakie jeszcze przetwory z jabłek możemy wyczarować do swojej spiżarni? Innymi prostymi przepisami są kompot z jabłek, sok z jabłek do słoików czy też mus z jabłek do słoików. Jabłka w słoiku na szarlotkę Najprostszym i najpyszniejszym sposobem na wykorzystania przetworów z jabłek jest oczywiście szarlotka. Warto więc przygotować duży zapas słoików z jabłkami, aby móc piec jabłecznik przez cały rok. Jak zrobić jabłka do słoików na szarlotkę? Wystarczy pokroić jabłka do słoika w nieco większe kawałki, tak aby podczas pieczenia ciasta nie rozpadły się na pulpę. Pozostałe kroki przepisu pozostają takie same jak w przypadku zwykłych tartych jabłek w słoikach.
Komentarze