Tartaletki z twarożkiem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę połączyć z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do sypkich składników dodać margarynę, żółtka, śmietanę. Wszystkie składniki posiekać, a następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, przy czym do potarcia na wierzchu potrzebujemy zdecydowanie mniej ciasta. Włożyć na kilka minut do zamrażalnika.
Owoce obrać, umyć i pozostawić do osuszenia.
Twarożek z serkiem mascarpone i cukrem połączyć na jednolitą masę.
Foremki na tartaletki wysmarować tłuszczem. Ja użyłam foremek o różnych kształtach i rozmiarach. Wysmarowane foremki wylepić ciastem, nałożyć masę twarogową i owoce.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Na końcu dodać łyżkę cukru. Pianę nałożyć na tartaletki i na całość zetrzeć pozostałe ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut w 180°C. Można posypać cukrem pudrem.
Komentarze