Tartaletki z twarożkiem i owocami

0 (0 ocen)

Pyszne tartaletki nie tylko z owocami ...

Składniki:

  • Ciasto

    - 300 g mąki, najlepiej krupczatki;
    - 200 g margaryny;
    - 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie);
    - 80 g cukru pudru + 1 łyżka cukru zwykłego;
    - łyżeczka proszku do pieczenia;
    - łyżka kwaśnej śmietany;
    - dwie szczypty soli.

    Nadzienie

    - około 300 g jogurtowego serka twarogowego;
    - 1 łyżka serka mascarpone;
    - cukier z prawdziwą wanilią;
    - owoce np. maliny, borówki, porzeczki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tartaletki z twarożkiem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do sypkich składników dodać margarynę, żółtka, śmietanę. Wszystkie składniki posiekać, a następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, przy czym do potarcia na wierzchu potrzebujemy zdecydowanie mniej ciasta. Włożyć na kilka minut do zamrażalnika.

    Owoce obrać, umyć i pozostawić do osuszenia.

    Twarożek z serkiem mascarpone i cukrem połączyć na jednolitą masę.

    Foremki na tartaletki wysmarować tłuszczem. Ja użyłam foremek o różnych kształtach i rozmiarach. Wysmarowane foremki wylepić ciastem, nałożyć masę twarogową i owoce.

    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Na końcu dodać łyżkę cukru. Pianę nałożyć na tartaletki i na całość zetrzeć pozostałe ciasto.

    Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut w 180°C. Można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować